Tillbaka

En resa från
2000 till 2017

17 av de mest minnesvärda ögonblicken genom åren.

Scrolla ned

01Debuten

Håkan Hellström - Känn ingen sorg

2000

Håkan tar sina första steg som soloartist efter att i flera år ha varit bandmedlem i bland annat Broder Daniel, Honey Is Cool och Påvels. Som frontfigur i det sistnämnda bandet uppträdde Håkan med låten “Mississippi kan vänta”, en låt som senare släpptes på hans eget sambadoftande album “Det är så jag säger det” från 2002, och även “Känn ingen sorg för mig Göteborg” i folkmusikversion. Påvels la ner 1999 och året efter släppte Håkan “Känn ingen sorg för mig Göteborg” som sin första singel. Popsverige ramlade omkull.

Många tidningar kallar Håkan Hellströms debut för ett soloprojekt, vilket Håkan själv kommenterar i en intervju med TT i början av maj 2000:

“Det här är hela mitt liv. Jag river ut mitt hjärta för att ni ska lyssna. Då är det inget jävla projekt”

26 maj 2000

Håkan premiärspelar solo som förband till Caesars palace på Trädgårn i Göteborg.

13 oktober 2000

Håkan släpper albumet “Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Förutom debutsingeln innehåller albumet ytterligare tre singlar, “Ramlar”, “En vän med en bil” och “Nu kan du få mig så lätt” som alla kommer att betraktas som klassiker. När Håkan är i Stockholm på nattklubben “Nightlife” spelar DJ:n “Ramlar” och hela dansgolvet lyfter spontant upp Håkan och bär runt honom på sina händer. Det sägs att Marit Bergmans låt “Nightlife” handlar om den kvällen: “Kids were crazy, there was madness in their eyes. All these smiling face and they lifted you up high”.

02Turné

Håkan Hellström - Ramlar

2001

5 juli 2001

På sin första riktiga turnépremiär på KB i Malmö kommer en ung man från publiken upp på scenen och ger Håkan en lång kyss. Månaden efter spelar Håkan på Nalen i Stockholm och Aftonbladets recensent Per Bjurman gör samma sak. Det står klart att Håkan redan från början är en liveartist som skapar feber hos både publik och kritiker. Håkan åker på Sverigeturné tillsammans med Magnus Uggla och The Ark och gör succé över hela landet. Bland annat spelar han en cover av Del Shannons “Runaway” - en låt som 15 år senare landar på Håkans eget album.

03Tolk­ning­arna

Håkan Hellström - Visa vid vindens ängar

2002

21 januari 2002

Förväntningarna på hur Håkan ska följa upp “Känn ingen sorg för mig Göteborg” är enorma. Han överraskar alla med att i början av 2002 släppa EP:n “Luften bor i mina steg” där han tolkade fyra av sina favoritvisor; “Trubbel”, “Äntligen på väg”, “Visa vid vindens ängar” och “Jag ger dig min morgon”.

EPn intar förstaplatsen på svenska topplistan och slår sig in som nr 8 på den norska topplistan.

04Rio

Håkan Hellström - Kom igen Lena

2002

28 oktober 2002

Inför nästa album reser Håkan till Rio de Janeiro, något som präglar albumets sound. Resan dokumenteras av TV4:s flaggskepp “När och fjärran” där vi bland annat ser Håkan dansa på favelor.

“Det är så jag säger det” släpps i oktober 2002 och mottas väl hos kritiker och publik. Singlarna "Kom igen Lena!", "Den fulaste flickan i världen" och "Mitt Gullbergs kaj paradis" blir alla stora hits på Trackslistan.

05Ett kolik­barns be­känn­elser

Håkan Hellström - Gårdakvarnar och skit

2005

16 februari 2005

I februari 2005 släpps det tredje albumet, “Ett kolikbarns bekännelser” - ett album som delvis går ifrån Håkans tidigare sound. Mer melankoli, mindre eufori. “De akustiska novellerna känns som en början på en helt ny karriär” skriver Markus Larsson i Aftonbladets recension. På albumet samarbetar Hellström för första gången med producenten Björn Olsson, tidigare medlem i Union Carbide Productions och The Soundtrack Of Our Lives.

24 augusti 2005

“Gårdakvarnar och Skit” släpps som sista och tredje singeln från albumet “Ett kolikbarns bekännelser”. Omslaget pryds av teckningar som fans har skickat till Håkan. Från 2009 och framåt spelas "Gårdakvarnar och skit" som hymn under fotbollslaget GAIS hemmamatcher på Gamla Ullevi. 2011 spelas "Gårdakvarnar och skit" även som inmarschlåt vid GAIS matcher.

Håkan spelade själv vänsterback i GAIS i tidiga tonåren, men var tvungen att sluta eftersom skolan gick för dåligt.

06Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått

Håkan Hellström - Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig

2005

13 december 2005

Albumet “Nåt gammalt, nåt nytt, något lånat, något blått” släpps i mellandagarna 2005 och innehåller några nyskrivna låtar, några gamla som har blivit över, liveinspelningar och två svenska översättningar av Big Star och Four Tops. “Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig” släpps som andra singel från det fjärde albumet. Låten var egentligen planerad för albumet “Ett kolikbarns bekännelser” men sparas till det fjärde albumet.

07För sent för Edel­weiss

Håkan Hellström - Sång i en buss på Villovägar 2007

2007

Håkan reste tillbaka till Brasilien 2007 för att tågluffa med sin familj. Tanken var att han skulle ha semester men här påbörjades processen med “För sent för Edelweiss”. I en hängmatta i Trancoso skrev han “Sång i buss på villovägar 2007” efter att ha åkt buss till Caraíva, en ö utan elektricitet, genom byar och på hängbroar som till hälften hade lossnat. Håkan själv tycker att man hör på skivan att musiken är på väg.

2008

26 mars 2008

Björn Olsson och Jocke Åhlund producerar albumet “För sent för Edelweiss” som släpps den 26 mars. Första singeln "För en lång lång tid" släpptes 5 mars samma år. På P3-guldgalan i januari 2009 belönas Håkan med guldmicken för 2008 års bästa liveakt.

08Sam­lings­al­bumet och 2 steg från Para­dise

Håkan Hellström - Saknade te havs

2010

23 juni 2010

Samlingsalbumet Samlade singlar 2000–2010 ges ut, med Hellströms samtliga 17 singlar från starten fram till dess.

14 augusti 2010

Under sommaren gör Håkan en unik konsert vid festivalen Way Out West i Göteborg där han spelar hela sin debutskiva “Känn ingen sorg” från början till slut.

11 september 2010

Den 11 september 2010 släpps den nya singeln "Saknade te havs/River en vacker dröm". Singeln består av två A-sidor, båda från Hellströms sjätte album “2 steg från Paradise” som släpps den 13 oktober samma år. Ursprungligen var "Saknade te havs" en låt på engelska skriven av Johan Holmlund och Bastian Pabst (alias Flowers in the air), kallad "Lost at sea". Hellström gillade den och fick göra en fri översättning.

Uppföljarsingeln "Jag vet vilken dy hon varit i" blir Hellströms debut på Svensktoppen.

09Norden­turnén

Håkan Hellström - 2 steg från paradise

2011

4 juni 2011

Under våren och sommaren 2011 åker Håkan på en stor turné i Sverige, Norge och Danmark, där han bland annat gästar Göteborg och Slottsskogsvallen den 4 juni 2011. 19 842 personer kommer på spelningen, vilket gör denna spelning till en av hans största.

10 augusti 2011

Den 10 augusti premiärvisas dokumentärfilmen “Två steg från Håkan” på biografen Draken i Göteborg och visas sedan på SVT2 under oktober samma år.

10Rock­björnen och All­sången

Håkan Hellström - Det kommer aldrig va över för mig (Live)

2013

17 april 2013

Albumet “Det kommer aldrig va över för mig”, släpps den 17 april. På Rockbjörnen den 28 augusti 2013 gör Hellström hattrick och plockar hem björnar för Årets svenska låt, Årets svenska konsert och Årets manliga liveartist.

9 juli 2013

Den 9 juli uppträder Håkan på Allsång på Skansen för sjunde gången. Den här gången blir dock speciell då programmet följs av en timmes konsert med Håkan livesänd inför en miljonpublik.

– Varje gång vi spelat på Allsång på Skansen så har vi velat fortsätta, nu får vi äntligen chans till det. Skansen är en intressant plats, eftersom det är ett möte mellan generationer och jag hoppas att samtliga ålderskategorier får en fin timme, berättar Håkan inför Skansen-spelningen.

11Filmen

Håkan Hellström - Gårdakvarnar och skit (Disa Östrand, Ram Di Dam)

2013

19 juli 2013

Långfilmen “Känn ingen sorg” har biopremiär och belönas senare med Guldbagge för Bästa klipp och Bästa ljuddesign. Handlingen bygger på karaktärer ur Håkans låtar och vi får följa Prinsessan Eva, Johnny med amfetaminet, Lena och Pål i ett känslosprakande Göteborg. Håkan gör en cameoroll i filmen som gatumusikant.

12Duetten

Veronica Maggio - Hela huset

2014

13 januari 2014

Duetten “Hela huset” med Veronica Maggio släpps. Låten belönades med trippel platina och utnämndes till årets låt på Rockbjörnen samma år. Veronica berättar i en intervju med Spotify att “Hela huset” är hennes favoritlåt på det egna albumet “Handen i fickan fast jag bryr mig”:

– Jag sjöng hela låten själv först och flera sa ‘den här känns lite Håkan’. Det kändes som en bra idé att bjuda in honom och han passade hur bra som helst.

13Ullevi och konsert­filmen

Håkan Hellström - Man måste dö några gånger innan man kan leva (Live)

2014

Den 7 juni 2014 var det planerat att Hellström skulle uppträda på Slottsskogsvallen likt året innan, men eftersom trycket på biljetterna blir för stort flyttas konserten till Ullevi.

Publiken består av 69 349 människor, vilket gör konserten till den största någonsin i Norden. Spelningen och bandets uppladdning dokumenteras och släpps som konsertfilmen “Håkan Hellström på Ullevi den 7 juni 2014” på SF-biografer under december samma år. Filmen visas senare på SVT Play.

14Livealbumet

Håkan Hellström - Tro och tvivel (Live)

2014

5 december 2014

I december 2014 släpps livealbumet "Håkan boma ye!" genom Woah Dad!. Albumet innehåller konserten från Ullevi i Göteborg den 7 juni 2014.

15Live i New York

Håkan Hellström - Fairytale of New York (Live)

2016

29 april 2016

Håkan släpper singeln “Din tid kommer” som följs av de första spelningarna på andra sidan Atlanten. Under två kvällar står Håkan på scen inför helt utsålda The Gramercy Theatre i New York.

16Nord­iskt publik­rekord

Håkan Hellström - Din tid kommer

2016

4-5 juni 2016

En dryg månad senare stundar Ullevi på hemmaplan, denna gången blir det två spelningar (den 4-5 juni) som resulterar i ett nytt nordiskt publikrekord. Den 4 juni lyssnar 25% av alla aktiva Spotifyanvändare i Sverige på Håkan Hellström.

26 augusti 2016

Håkans åttonde studioalbum "Du gamla du fria” släpps i augusti och det står klart att Håkan åker på turné i november och december.

17Klubbland

Håkan Hellström - Klubbland

2017

Håkan-utställningen Klubbland öppnar på Liseberg i samband med Lisebergs sommarpremiär den 22 april 2017 och blir kvar under hela året. Inspiration till Klubbland har bland annat hämtats från The Rolling Stones utställning Exhibitionism i London och Velvet Underground – New York Extravaganza i Paris. Framförallt kommer idéer och inspiration från personer som står Håkan Hellström nära. Klubbland är en popup-utställning, en upplevelse, en attraktion där besökarna bjuds på en musikalisk åktur – allt utom ett museum.

Biljettsläpp till Klubbland planeras till den 2 april 2017, Håkans födelsedag.

– Flera av de personer som känner mig allra bäst är med och skapar Klubbland så det borgar för att det blir grymt kul. Spännande. Det är en stor ära såklart. Jag hoppas att känslan blir intim som en klubbspelning och storslaget som ett fullsatt Ullevi på samma gång, berättar Håkan.

Sommaren 2017 väntar även en omfattande turné.